Monday, February 6, 2012

ျပည္ၾကီးငါးသုပ္



လိုအပ္သည့္ အရာမ်ား ..

(၁) ျပည္ၾကီးငါးတေကာင္
(၂) ပဲၾကာဇံအနည္းငယ္
(၃) သခြားသီး သံုးပံုတပံု ( အလံုးေသး )
(၄) ငရုတ္သီးစိမ္းႏွစ္ေတာင့္ ( အၾကီး )
(၅) အသားမႈန္႕အနည္းငယ္
(၆)ဆားအနည္းငယ္
(၇)ပဲငံျပာရည္အၾကည္ တဇြန္း
(၈)ဆလပ္ရြက္ ႏွစ္ရြက္
(၉)ခရမ္းခ်ဥ္သီးတလံုး
(၁၀) သံပုရာသီး

ျပည္ၾကီးငါးတေကာင္ကို ေရစင္စင္ေဆးျပီး အကြင္းေလးေတြျဖစ္ေအာင္လွီးထားပါ။ အကြင္းအျဖစ္လွီးလို႕မရတဲ့ အျမီးပိုင္းကိုေတာ့ ဒီတိုင္းပဲ အပိုင္းလိုက္ထားပါ။ ျပည္ၾကီးငါးေတြ လွီးျပီးျပီိဆိုရင္ေတာ့ ဆားအနည္းငယ္နဲ႕ အသားမႈန္႕ အနည္းငယ္ ထည္ျပီး ျပဳတ္ေပးပါ။
ျပည္ၾကီးငါးကို အရမ္းႏူးအိေနေအာင္ျပဳတ္စရာမလိုဘဲ အေနေတာ္ေလးခပ္မာမာေလး အေနအထားမွာ ခ်ေပးပါ။ ႏူးအိမေနခင္အေနအထား ဟုတ္မဟုတ္ ခက္ရင္းေလးနဲ႕ ထိုးျပီး ၾကည့္ႏိုင္ပါတယ္။
ျပည္ၾကီးငါးရဲ႕ အျမီးပိုင္းေလးေတြကို ေသးေသးေလးျဖစ္ေအာင္ ႏုတ္ႏုတ္ေလးလွီးေပးပါ။ သခြားသီးကိုလည္း အ၀ိုင္းေလးေတြရေအာင္ ၆ ၀ိုင္း ၇၀ိုင္းေလာက္လွီးထားေပးပါ။ က်န္တဲ့သခြားသီးကိုေတာ့ အေသးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးထားေပးလို႕ရပါတယ္။
ုငရုတ္သီးစိမ္း ( ဒီမွာေတာ့ ငရုတ္သီးအနီပဲ၀ယ္လို႕ရလိုက္တာမို႕ အနီေလးနဲ႕ သုပ္လိုက္ပါတယ္ ) ကို အနီတေတာင့္ အစိမ္းတေတာင့္ထည့္ႏိုင္ရင္ ပိုလွပါတယ္။ ငရုတ္သီးစိမ္းရဲ႕ အစပ္ပမာဏေပၚမူတည္ျပီး လိုတိုးပိုေလ်ာ့ ထည့္ေပးပါ။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုလည္း ပါးပါးေလးလွီးထားေပးပါ။ ျပည္ၾကီးငါး၊ သခြားသီး အစရွိတာေတြကို လွီးေနတုန္းမွာပဲ ေရေႏြးပူပူတအိုးတည္ထားေပးပါ။ ေရေႏြးဆူလာတာနဲဲ ပဲၾကာဇံကို ထည့္ျပီး ျပဳတ္ေပးပါ။
ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ ေရေႏြးထဲထည့္ျပဳတ္ျပီးတာနဲ႕ ေရအားလံုးကိုသြန္ခ်ျပီး ေရေအးေအးေလးနဲ႕ ေဆးလိုက္ပါ။
ေရခဲေရနဲ႕ေဆးလည္းရပါတယ္။ အားလံုးျပင္ဆင္ျပီးတာနဲ႕ ဇလံုတခုထဲမွာ လွီးထားတဲ့ ျပည္ၾကီးငါးေတြရယ္။ ပဲၾကာဇံေတြရယ္။သခြားသီးအေသးေလးလွီးထားတာေတြရယ္၊ငရုတ္သီးစိမ္းရယ္၊ခရမ္းခ်ဥ္သီးလွီးထားျပီးသားေတြရယ္၊ ပဲငံျပာရည္အၾကည္တဇြန္းရယ္၊ ဆားအနည္းငယ္ရယ္ အသားမႈန္႕အနည္းငယ္ရယ္ကို ေရာျပီး သံပုရာသီးတျခမ္းကို ညွစ္ထည့္ျပီး နယ္ေပးပါ။ အရမ္းၾကီးနယ္စရာမလိုဘဲ ခပ္ဖြဖြေလးနယ္ေပးရံုနဲ႕ရပါျပီ။
ပန္းကန္ျပားတခ်ပ္မွာ ဆလပ္ရြက္ႏွစ္ရြက္ကိုလွေအာင္ တင္ျပီး အဲ့ဒီအေပၚမွာ နယ္ထားတဲ့ျပည္ၾကီးငါးသုပ္ကိုထည့္ ၊ ျပည္ၾကီးငါးသုပ္ထဲက ျပည္ၾကီးငါးအကြင္းေလးေတြကို အေပၚမွာတင္၊ ပန္းကန္ေဘးပတ္လည္မွာ က်န္ေနတဲ့ သခြားသီးလွီးထားတဲ့အ၀ိုင္းေလးေတြကိုတင္ေပးရင္ရပါျပီ။ လြယ္လည္းလြယ္ကူ ၊ ျမန္လည္းျမန္ဆန္တဲ့ အသုပ္ဟင္းလ်ာတမ်ိဳးပါ။

1 comments:

Anonymous said...

တစ္ေခ်ာင္းထိုးထိုးနည္းေလးေတြ အဆင္ေျပမယ္ဆိုရင္ တင္ေပးပါေနာ္...

Post a Comment

ထင္ျမင္ခ်က္ေလးေပးတဲ့အတြက္ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။